Hoe verbeter je het eetgedrag bij kinderen?

Geplaatst in: Kinderen en eten 0

Dat kinderen lastige eters kunnen zijn dat zullen alle ouders wel weten.
Maar wat kun je precies doen als het echt een probleem wordt? Als het steeds vervelender wordt om het ‘gevecht’ te moeten aangaan en je met je handen in het haar zit.

Zorg voor duidelijke regels

Als ouders/verzorgers stel je samen regels op die jullie belangrijk vinden.
Elk gezin zal eigen regels hebben, dit hangt af van je eigen gewoontes en normen en waarden. Zorg er voor dat iedereen in het gezin; papa, mama en de kinderen, zich houden aan de regels. De opvoeders zijn degene die bepalen welke regels en afspraken er zijn. Als een kind weet wat de bedoeling is en wat er van hem of haar wordt verwacht dan is de eerste stap al gezet.

Waarom is dit belangrijk?

Kinderen hechten waarde aan duidelijkheid en voorspelbaarheid. Want dit zorgt voor een gevoel van veiligheid. Als dit wegvalt zal een kind uit oerinstinct gaan onderzoeken waar de mazen in de wet zitten en elke keer een stukje verder gaan in het ontdekken hiervan. Niet om jou te pesten maar om op zoek te gaan naar de duidelijkheid, die zo fijn voelt.

Als je toegeeft omdat je geen zin meer hebt in het huilen/zeuren, of negatief gedrag niet meer corrigeert zal je kind juist vaker het negatieve gedrag laten zien.

Maar het eten is vies

Veel uitzonderingen en sommige dingen niet hoeven eten zorgen er vaak voor dat het kind steeds minder wil gaan eten. Jonge kinderen hebben een natuurlijke en aangeboren weerstand tegen bittere en zure etenswaren. Dit is een beschermingsmechanisme, giftige dingen in de buitenwereld zijn immers vaker zuur en bitter dan lekker zoet.

Ze hebben jou als ouder dus nodig om te leren dat het toch goed is. Ontwijk die etensmiddelen niet maar laat ze alles proberen. Zorg hierin ook dat je regels duidelijk zijn. Je helpt je kind niet door ‘vieze groente’ altijd maar weg te halen.

Maak het eten weer een leuk moment

Kinderen vinden het leuk om beloond worden. Ze leren door het ontvangen van positieve bevestiging en het nadoen van volwassenen. Dus zorg dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Geef anderen die positief gedrag laten zien een compliment en benoem daarbij waarom het goed is. ‘ Jeetje Piet, wat is jouw bord goed leeg!’

Probeer negatief gedrag zoveel mogelijk te negeren. Vertel je kind wat je van hem of haar verwacht. ‘Marie, stop maar met huilen, ik wil dat je van alles drie grote happen neemt’.
Dit hoef je niet te blijven herhalen, want dan geef je alsnog die aandacht waar je kind om vraagt. Ook kan hierdoor een discussie gaan ontstaan. Als je kind gaat eten benoem je het positieve gedrag en geef je een compliment. Hiermee leren ze dat positief gedrag aandacht krijgt.

Welke middelen kunnen me helpen?

Beloningsborden

Op onze website vind je een aantal verschillende beloningsborden die het eetgedrag bij kinderen verbeteren. Beloon kinderen als hun bord leeg is, of als ze iets hebben gegeten wat ze normaal gesproken niet doen. Geef duidelijk aan wanneer kinderen een sticker of krul verdienen en beloon kinderen zodra de kaart vol is. Het is aan te raden om de beloningskaart in de buurt van de eettafel te hangen. Dit zal kinderen eraan herinneren waar ze het voor doen en motiveert hun eetgedrag.

Boodschappen speurtocht

Laat kinderen op een speelse manier helpen met boodschappen doen met onze boodschappen speurtocht, je betrekt kinderen zo meer bij de voorbereiding. Het is aan te raden om 1 lekkernij op de boodschappen speurtocht te zetten en verder gezond eten of eten wat ze niet lusten. Het geeft kinderen thuis een gevoel van trots, als ze het uitgezochte eten op hun bordje zien liggen en zal net dat extra duwtje in de rug zijn om de spruitjes te nuttigen.

Heb jij nog handige tips of ideeën om eetgedrag bij kinderen te bevorderen? Help andere ouders en opvoeders en laat het weten in de reactie`s hieronder.

Heb je vragen na aanleiding van dit artikel, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
Spelfouten of taalfouten ontdekt? Geen paniek, wij zijn ook maar mensen. Stuur ons even een email met de fouten. Wij zullen dit dan z.s.m. aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.